Na návštěvě v pekárně
Podíváme-li se dvacet let dozadu na pulty pekáren a porovnáme to s dnešní situací, může naše srdce jen zaplesat. Sice je stále co na kvalitě zlepšovat, ale výběr už je opravdu slušný, jak ze slaného, tak ze sladkého pečiva.
Vynecháme chléb, který je kapitolou sám pro sebe, a podíváme se na některé populární druhy drobnějšího slaného pečiva.
· Rohlíky
Na západ od nás vlastně neznámý druh pečiva, který je u nás velmi populární. Obyčejný tukový rohlík patří k tomu nejlevnějšímu, co můžete v obchodě zakoupit. A supermarkety se často předhánějí v jeho zlevňování, protože na to zákazník slyší. Objevuje se i v několika českých rčeních a malým dětem je v obchodě strkáme do ručičky, aby si je žužlaly a okusovaly a nezlobily. Dnes je jejich výběr docela široký, koupíme různé celozrnné verze, z různých typů mouky. Nejoblíbenější zůstává ale stále ten klasický, bílý.
· Housky
Pletené housky jsou zase spíše českou specialitou, na západě pod pojmem houska narazíme spíše na bulku. Zase jsou nejoblíbenější klasické bílé, i když můžete koupit i jejich zdravější verze s příměsí různých semínek a zdravější mouky. V popularitě jsou v těsném závěsu za rohlíkem.
· Preclíky
Do nedávna u nás pečivo neznámé, pokud nepočítáme tvrdý preclík, prodávaný jako trvanlivé pečivo. Dnes ho již seženeme hlavně tedy v řetězcích, pocházejících z Německa. Dělají se z louhovaného těsta a jsou výborné samotné nebo jen potřené máslem a s hrnkem kávy nebo sklenicí piva k tomu.
· Croissanty
Tradiční francouzské pečivo si našlo cestu na náš snídaňový stůl. Jeho cena je vyšší, ale chuť je skvělá, ať ho jíte samotný nebo něčím plněný.
· Bagety
Zase ta Francie a tradiční bílé bagety různé délky. Seženete i celozrnné varianty, ale pouze v kratších délkách. Populární rychlá svačina.
· Bulky
Vlastně nepletený typ housky, dnes k dostání v různých verzích.