Tradiční české bramborové lupínky (chipsy) se vyrábí v jižních Čechách
Vydáte-li se k městu Tábor, proslulému husitským revolučním hnutím, nedaleko odtud jihovýchodním směrem můžete navštívit Chýnovskou jeskyni a zříceninu středověkého hradu Choustník. Oblast Táborska je hojně navštěvována v letní turistické sezóně především cyklisty, síť cyklostezek směřuje podél řeky Lužnice na Třeboňsko, nebo k Jindřichovu Hradci do oblasti České Kanady. Cykloturisté na své pouti míjí řadu hospůdek, některé z nich navštěvují, aby se občerstvili, a na pultech ve výčepu se na ně usmívá plastikový sáček naplněný křupavými bramborovými lupínky značky Bohemia.
Bramborové chipsy nechybí ani v supermarketech a neexistuje snad nikdo, kdo by tuto pochoutku alespoň neochutnal. Přitom jen málokdo ví, že se z kvalitní a pečlivě tříděné suroviny zpracovávají právě v malé vesničce s názvem Choustník. Vyrobí se jich tu přes 300 tisíc sáčků každý den a možná vás překvapí, že tu pracuje pouhých 70 zaměstnanců.
Česká Sibiř je pro pěstování brambor ideální
Pravdou je, že tato oblast je typickou bramborářskou lokalitou, výchozí surovina je pro lupínky naprosto zásadní, z tohoto důvodu se tři zaměstnanci věnují pouze kontrole pěstování brambor, monitoringu stavu polností, dohlíží na sklizeň a především na transport. V této branži totiž v zásadě platí, že ze špatných brambor výborné lupínky nevyrobíte, ovšem špatné chipsy z dobré suroviny vyprodukujete velice snadno. Proto je třeba dbát na šetrné zacházení, neboť jestliže brambora upadne na zem, teprve za dva měsíce začne v tomto místě uhnívat. Bylo prokázáno, že od sklizně až k běžícímu pásu ve výchozí lince zaznamenají tyto plodiny až 45 úderů.
Výrobní hala se dělí na výrobní část a velkosklad. Surovina se nejprve oškrábe a umyje, pak se krájí a nakonec frituje v obří tukové lázni, Veškerý proces probíhá na automatické lince a tak zaměstnanci spíše provádí odborný dozor, aby stroje pracovaly tak, jak mají. Vadné kusy plodin dokonce třídí počítač a fritovací proces probíhá v prostředí vakua, bez doteku lidské ruky. Jednotlivé plátky brambor se krájí speciálními noži, které řežou s přesností na 0,05 mm.